השכיחות של יתר לחץ דם בילדים ומתבגרים נמצאת בעשורים האחרונים במגמת עלייה.
יתר לחץ דם בגיל הילדות, קשור ביתר לחץ דם בגיל הבגרות ובתחלואה קרדיווסקולרית בהמשך החיים, ועל כן קיימת חשיבות רבה לאבחון מוקדם של התופעה כבר בגיל צעיר.
לחץ הדם הוא הכוח המופעל על דפנות העורקים כאשר הדם זורם בהם, והוא תוצר של פעולות משאבת הלב ומידת הכיווץ של כלי הדם. לחץ הדם יכול להשתנות בתדירות גבוהה, ומושפע מרמת הפעילות של הגוף, חום הגוף, תזונה, רגשות, יציבה ותרופות שונות.
יתר לחץ דם (Hypertension) הוא מצב שבו זרימת הדם מפעילה כוח מופרז על דפנות כלי הדם, דבר שלאורך זמן עלול לגרום נזק לכלי הדם ולאיברים שונים.
יתר לחץ דם הוא מצב שכיח מאוד בקרב מבוגרים ופחות בקרב ילדים, אך בעשורים האחרונים ישנה עליה מתמדת במספר הילדים המתמודדים עם יתר לחץ דם, בין היתר בשל העלייה באחוז הילדים הסובלים מעודף משקל.
עפ"י נתונים אמריקאיים, כ-3.5-5% מהילדים והמתבגרים סובלים מיתר לחץ דם. במצבים מסוימים, כמו השמנת יתר, סוכרת, בעיות בכליות ועוד, הסיכון ליתר לחץ דם גבוה אף יותר.
במבוגרים קייימים ערכים קבועים, מעליהם לחץ הדם מוגדר כגבוה. לעומת זאת, ערכי לחץ דם התקין בילדים משתנים עם הגדילה, ולכן גם ערכי הסף ללחץ דם גבוה משתנים. בדומה למדדים אחרים בילדים, גם ללחץ דם יש אחוזונים סטטיסטיים, בהתאם למין, גיל וגובה. עד גיל 13 שנים, יתר לחץ דם מוגדר כלחץ דם מעל אחוזון 95, בעוד שלחץ דם באחוזון 90-95 מוגדר כלחץ דם מוגבר (Elevated Blood Presure). לחץ דם מתחת לאחוזון 90 נחשב תקין. בגיל 13 שנים ומעלה, יתר לחץ דם מוגדר שלחץ דם מעל 130/80, בעוד שלחץ מעל 120/80 מוגדר כלחץ דם מוגבר. לחץ דם מתחת ל-120/80 נחשב תקין.
חשוב לציין, כי לצורך אבחנה של יתר לחץ דם לא מספיקה מדידה אחת. אבחנה כזאת תתבצע רק על בסיס תוצאות מדידות במספר הזדמנויות לאורך תקופה.
מרבית החולים עם יתר לחץ דם לא מרגישים שמשהו לא תקין ואינם מודעים לכך שלחץ הדם שלהם גבוה. כאשר יתר לחץ דם הוא חמור או מתקדם, הסימפטומים עשויים לכלול כאבי ראש, ראייה מטושטשת, סחרחורת ודימום מהאף.
יתר לחץ דם שאינו מאובחן או מטופל כראוי, יכול לפגוע בתפקוד הלב ובעורקים המובילים לאיברים חיוניים בגוף, כמו המוח, העיניים והכליות. לכן, יתר לחץ דם הוא גורם סיכון מרכזי למחלות לב, אירועים מוחיים, ובעיות אחרות הקשורות בפגיעה בכלי הדם.
אצל ילדים עם יתר לחץ דם תהליכי פגיעה אלה מתחילים כבר בגיל הילדות, ועלולים להוביל לסיבוכים הנ"ל כבר בגיל צעיר יחסית. בנוסף, ילדים עם יתר לחץ דם מצויים בסיכון מוגבר לסבול מיתר לחץ דם גם כמבוגרים.
לכן, גם בילדים ובמתבגרים, יש צורך במדידות תקופתיות של לחץ הדם, כדי לזהות מקרים של יתר לחץ דם, לאזן את לחץ הדם אם הוא גבוה, ולהפחית את הסיכון לסיבוכים הכרוכים בלחץ דם גבוה.
על פי ההנחיות של האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, מומלץ למדוד לחץ דם כחלק מהמעקב השגרתי אחר ילדים החל מגיל 3 שנים, ובגילאי 6, 10, ו-16 שנים.
בילדים עם גורמי סיכון יש צורך במדידת לחץ דם פעם בשנה. גורמי סיכון ליתר לחץ דם כוללים: השמנת יתר, רקע של פגות, מחלות לב וכליות (כולל זיהומים חוזרים בדרכי השתן), סוכרת, ורקע של השתלת איברים, ממאירות או השתלת מח עצם. גם טיפול קבוע בתרופות מסוימות, כמו – תרופות להפרעת קשב וריכוז, גלולות למניעת הריון, סטרואידים וחלק מהתרופות האנטי-דיכאוניות - מחייב מעקב לחץ דם פעם בשנה.
מדידת לחץ דם מתבצעת בזרוע בלבד. המדידה תתבצע בדרך כלל באמצעות מכשיר אוטומטי, אך אם מתקבלות תוצאות גבוהות, יש לאמת אותן באמצעות מדידה ידנית תוך האזנה של הבודק להופעת הדופק בזרוע.
במהלך הבדיקה יש להקפיד על הכללים הבאים:
יש לבצע את המדידה 3 פעמים בהפרש של 2-1 דקות אחת מהשנייה.
**שימו לב: המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ, אבחון, טיפול ומעקב רפואי מסודר.