לאחר האבחנה של יתר לחץ דם, חשוב לברר ולהבין את חומרת הבעיה, ומה המקור ללחץ הדם הגבוה. הבנה כזו תאפשר להתאים לכל מטופל את הטיפול המתאים למצבו.
ניתן לחלק את הסיבות ליתר לחץ דם לשתי קבוצות עיקריות – יתר לחץ דם ראשוני ויתר לחץ דם שניוני.
יתר לחץ דם ראשוני הוא מצב שבו לחץ הדם גבוה ללא מחלה מוגדרת המסבירה את קיומו. יתר לחץ דם כזה נובע, ככל הנראה משילוב של נטייה משפחתית ואורח חיים לא בריא. זוהי הסיבה השכיחה ביותר ליתר לחץ דם במבוגרים, אך גם במתבגרים וילדים, בעיקר עם השמנת יתר.
יתר לחץ דם שניוני נובע ממחלה מוגדרת, כמו בעיות בכליות, היצרות בעורק הכליה, בעיות לב, בעיות הורמונליות או לחלופין תרופות שיכולות להעלות את לחץ הדם.
מצבי לחץ נפשי יכולים גם הם להעלות את לחץ הדם.
בהתאם לסיבות האפשריות שיכולות לגרום ליתר לחץ דם, רוב הילדים יתבקשו לעבור בדיקות דם, שתן, אולטרסאונד כליות ואקו לב. בחלק ניכר מהמקרים, בהם הרושם הוא שמדובר ביתר לחץ דם ראשוני, הבירור,יסתיים כאן. במקרים בהם יש חשד ליתר לחץ דם שניוני - ילדים לפני גיל ההתבגרות, משקל תקין, תוצאות חריגות של הבירור הראשוני, בעיות רפואיות הקשורות בלחץ דם גבוה - יש לפעמים צורך בבירור נוסף, בהתאם לחשד הספציפי שיעלה.
בנוסף, לעיתים קרובות, על מנת להבין בצורה מדויקת יותר את מצב לחץ הדם, הרופא יפנה לביצוע הולטר לחץ דם (Ambulatory Blood Pressure Monitoring) אשר נמשך לאורך 24 שעות רצופות.וחלק מהתרופות האנטי-דיכאוניות - מחייב מעקב לחץ דם פעם בשנה.
ברוב המקרים הטיפול ביתר לחץ דם מתחיל בשינוי אורחות חיים, ורק מאוחר יותר יומלץ על טיפול תרופתי לפי הצורך. במקרים בהם לחץ הדם גבוה במיוחד ו/או מלווה בסימפטומים (כמו כאבי ראש, ראייה מטושטשת, סחרחורת ודימום מהאף), יינתן טיפול תרופתי כבר בשלב ראשון.
אם כל אלו לא סייעו בהורדת ערכי לחץ הדם, יתכן שיומלץ להשתמש בתרופות להורדת לחץ דם. במקרה כזה יש להקפיד ליטול אותן על-פי הנחיות הרופא ולבצע מעקב אחר ערכי לחץ הדם.ההשפעות השליליות של יתר לחץ דם מתפתחות בדרך כלל לאורך שנים רבות. אבחון מוקדם מאפשר לנו למצוא את הדרכים המתאימות לטיפול ולהורדת לחץ הדם.
**שימו לב: המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ, אבחון, טיפול ומעקב רפואי מסודר.