השתדלתי לרכז עבורכם את מרבית המונחים בהם סביר שתיתקלו כשתגיעו למרפאת לחץ דם, עם הסבר פשוט על כל אחד מהם.
לחץ דם הוא הכוח המופעל על דפנות העורקים כאשר הדם זורם בהם.לחץ הדם משתנה מסוימת כל הזמן, ומושפע מרמת הפעילות של הגוף, חום הגוף, תזונה, רגשות, יציבה ותרופות שונות.לחץ הדם מורכב משני מדדים, לחץ סיסטולי (המספר הגבוה יותר, שנמדד כאשר שריר הלב מתכווץ), ולחץ דיאסטולי (המספר הנמוך יותר, שנמדד כאשר שריר הלב נמצא במצב 'מנוחה', בין ההתכווצויות).
יתר לחץ דם, או לחץ דם גבוה (Hypertension), הוא מצב שבו זרימת הדם מפעילה כוח מופרז על דפנות כלי הדם, דבר שלאורך זמן עלול לגרום לנזק לכלי הדם ולאיברים שונים.יתר לחץ דם הוא מצב שכיח מאוד באוכלוסייה הבוגרת, אך בעשורים האחרונים שכיחותו עולה גם בקרב ילדים ובני נוער.עפ"י נתונים אמריקאיים, כ-3.5-5% מהילדים והמתבגרים סובלים מיתר לחץ דם. יש ילדים אצלם קיים סיכון מוגבר ליתר לחץ דם, כולל כאלה השמנת יתר, סוכרת, בעיות בכליות, פגות, ועוד.
ניתן לחלק את הסיבות ליתר לחץ דם לשתי קבוצות עיקריות – יתר לחץ דם ראשוני ויתר לחץ דם שניוני.יתר לחץ דם ראשוני הוא מצב שבו לחץ הדם גבוה ללא מחלה מוגדרת המסבירה את קיומו. יתר לחץ דם כזה נובע, ככל הנראה משילוב של נטייה משפחתית ואורח חיים לא בריא.זוהי הסיבה השכיחה ביותר ליתר לחץ דם במבוגרים, אך גם במתבגרים וילדים, בעיקר באלו עם השמנת יתר.
יתר לחץ דם שניוני נובע ממחלה מוגדרת, כמו בעיות בכליות, היצרות בעורק הכליה, בעיות לב, בעיות הורמונליות או לחלופין תרופות שיכולות להעלות את לחץ הדם. במקרה כזה, הטיפול יתמקד במחלה בבעיה הראשונית שגרמה ללחץ הדם הגבוה.
מדידת לחץ דם מתבצעת בעזרת מד לחץ דם שהוא מכשיר ייעודי, דיגיטלי או אנלוגי. מכשירים כאלו ניתנים גם לרכישה ולשימוש ביתי.מד לחץ דם אמין עוזר לעקוב ולנטר אחר רמות לחץ הדם גם בסביבה הבייתית. מומלץ לצעירים ומבוגרים הסובלים מיתר לחץ דם לא תקין לרכוש מכשיר למדידת לחץ דם אשר מספק תוצאות מהימנות ויאפשר מדידה ומעקב קבועים בקלות.
ניטור לחץ דם אמבולטורי (Ambulatory Blood Pressure Monitoring) מאפשר לקבל הערכה מדויקת של רמת לחץ הדם לאורך 24 שעות. המדידה מבוצעת באופן אוטומטי על ידי ניפוח השרוול מידי 20 דקות במשך היום ומידי 30 דקות במשך הלילה. ערכי המדידה נאגרים בזיכרון המכשיר, ומצב לחץ הדם נקבע בהתאם לממוצע המדידות בערות ובשינה. בדיקה זו נחשבת המומלצת ביותר לאבחון, מעקב ואיזון תרופתי אחר יתר לחץ דם.בילדים ובני נוער מומלץ שבדיקה זו תתבצע במכון המתמחה בביצוע הבדיקה בקבוצת גיל זו.
בקרב חלק מהאוכלוסיה קיימת תופעה המכונה "תסמונת החלוק הלבן" - מצב בו לחץ הדם עולה באופן זמני בסביבה קלינית (המרפאה או בית החולים) או בנוכחות אנשי מקצוע מתחום הבריאות, אך נעלם בסביבה פחות מלחיצה. ההתרגשות או החרדה מעצם הבדיקה תגרום לעליה בלחץ הדם ולתוצאות שאינן מאפיינות את ערכי הבדיקה "האמיתיים" של הנבדק.כדי להתגבר על הבעיה הזאת יש לחזור על מדידת לחץ הדם מספר פעמים. הערכים בבדיקות החוזרות יהיו, בדרך כלל, נמוכים יותר, ומקובל לראות בהם את הערכים האמיתיים.
ניטור לחץ דם מחוץ למרפאה (על ידי מדידות ביתיות או באמצעות הולטר לחץ דם) יכול להבדיל בין יתר לחץ דם אמיתי ל"תסמונת החלוק הלבן".
**שימו לב: המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ, אבחון, טיפול ומעקב רפואי מסודר.